Olası erken seçim için vekillere emeklilik teşviği

Olası bir erken seçime, emekli olamayacakları nedeniyle direnç gösterebilecek olan genç vekilleri ikna etmek için formül aranıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Temmuz 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Olası erken seçim için vekillere emeklilik teşviği

ŞEBNEM HOŞGÖR

Cumhurbaşkanı kararıyla seçimlerin yenilenmesi ya da Meclis'in kararıyla erken seçime gidilmesi halinde milletvekili emeklisi olmaya hak kazanamayacak genç vekillerin "mağdur" olmaması için çalışma başlatıldığı iddia edildi.

Anayasadaki 45 günlük süre içinde bir hükümetin kurulamaması halinde erken seçime gidilmesi olasılıkları yeniden aday listesine girme garantisi bulunmayan genç vekilleri kara kara düşündürüyor. Çünkü genç vekillerin, süre ve yaş şartını doldurduklarında milletvekili emeklisi sayılıp, milletvekili emekli aylığı alabilmesi için TBMM'den en az 2 yıl görev yapmış olmaları gerekiyor.

Yapılacak seçimde yeniden adaylık şansı bulamayacak milletvekilleri de bu durumda 2 yıldan az süre Meclis'te kaldıkları için, milletvekili emeklisi statüsüne sahip olmaya hak kazanamayacak.

Hemen her partide çok sayıda henüz emekliliğe hak kazanamamış milletvekillerinin özellikle Meclis kararıyla seçim formülünün hayata geçirilmesi gerekirse direnç göstereceğini hesaplayan Ak Parti'nin, genç vekillerin 2 yıl TBMM'de kalamamaları nedeniyle mağdur olmalarını önleyecek bir çalışma başlattığı öğrenildi.

Kulislere yansıyan iddiaya göre, yapılacak düzenleme ile milletvekili emeklisi statasüne sahip olabilmek için gerekli Meclis'te 2 yıl görev yapma şartı yumuşatılacak. Bu çerçevede örneğin Genel Kurul'un belli sayıda birleşimine katılmanın yeterli sayılması gibi formüller üzerinde durulduğu bildirildi. Ancak seçim arifesinde bu yönde bir düzenlemenin Meclis'ten geçirilmesi halinde seçmende tepki oluşacağı endişesi taşınıyor. Bu nedenle de sözkonusu düzenlemenin 26. Dönem parlamentosunda gündeme getirilmesi, ancak geriye dönük işletilmesi öngörülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber